2009-09-25

Stichting Magritte

De Stichting Magritte, opgericht door Charly Herscovici en talrijke liefhebbers van het oeuvre van René Magritte zag op 5 februari 1998 het levenslicht in Brussel. Deze vzw verzekert het voortbestaan en de bescherming van het werk en de faam van René Magritte. Ze waakt over het imago van de schrijver en zijn oeuvre, zowel in België als in de rest van de wereld.
Vanaf het prille begin heeft de Stichting Magritte de handen vol dankzij het enthousiasme van haar leden. In slechts enkele jaren tijd is ze erin geslaagd een reeks actiepunten te ontwikkelen waarrond ze werkt.
Wat het prestige van de artiest betreft, zet ze ook verschillende tentoonstellingen op poten, en dit over de hele wereld. Zo ondersteunde de Stichting 1998 de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel met hun indrukwekkende overzichtstentoonstelling ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van René Magritte.Sindsdien heeft ze ook meegewerkt aan enkele belangrijke tentoonstellingen zoals die van het Louisiana Museum of Modern Art in Kopenhagen (augustus-november 1999), de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh (december 1999-maart 2000) of die van het San Francisco Museum of Modern Art (mei-september 2000). In 2001 nam de Stichting Magritte in Rome voor het eerst de volledige verantwoordelijkheid op zich voor de organisatie van een tentoonstelling gewijd aan de schilder. Sindsdien deelde de Stichting haar ervaring voor de uitwerking van tentoonstellingen in Knokke (juni - september 2001), in Japan (2002) en in Parijs in het Jeu de Paume (2003). Daarop volgden nog Madrid (2005), Bazel (2005) en een tentoonstelling in de Verenigde Staten in 2006.
In 2005 opende de eerste grote overzichtstentoonstelling van het fotografische werk van Magritte haar deuren in Brussel (Paleis voor Schone Kunsten). Deze overzichtstentoonstelling reisde vervolgens de wereld rond en meer bepaald naar Parijs (Maison Européenne de la Photographie (2006).
Voor de bescherming van het oeuvre werd op 30 maart 2000, in Brussel, onder het toezicht van de Stichting Magritte een Comité voor expertise van de werken van René Magritte opgericht. De Stichting wil hiermee Magritte's werk veiligstellen en de continuïteit van het titanenwerk dat de auteurs van de beredeneerde catalogus hebben geleverd, verzekeren. Het comité, dat tweemaal per jaar vergadert, bestaat uit leden van de raad van bestuur van de Stichting en uit externe experts.
Op het vlak van onderzoek werkte de Stichting Magritte mee aan de oprichting van een Onderzoekscentrum René Magritte aan de Vrije Universiteit van Brussel. Dit Onderzoekscentrum heeft als hoofddoelstelling het promoten van onderzoek naar Magritte door het uitgeven van doctoraatsthesissen, conferentieverslagen, briefwisseling en door geschreven en visuele archieven te verzamelen en te ontwikkelen. De repatriëring van een kopie van Magritte's archieven die zich in Houston (Menil Foundation) bevond, vormde dan ook een grote stap in dit onderzoeksproject.
Op een meer pedagogisch niveau zet de Stichting Magritte vandaag verschillende projecten op zoals de ontwikkeling van een website of zelfs publicaties voor kinderen …
De Stichting Magritte zal in de toekomst op al deze gebieden actief blijven, zonder nieuwe onderzoeksdomeinen uit de weg te gaan. Op initiatief van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, De Regie der Gebouwen, De Stichting Magritte en de Suez-group, opent het Magritte Museum zijn deuren in het voorjaar van 2009.

Website : http://www.magrittefoundation.com/intro.html