2009-08-30

Stichting Yoors

De Yoors Foundation is gegroeid vanuit aandacht voor het patrimonium en gedachtengoed van het Antwerpse kunstenaargezin Yoors-Peeters. Het gezin Yoors-Peeters woonde in de 20e eeuw in Antwerpen en Londen wordt gekenmerkt door haar openheid naar andere culturen, haar internationalisme en creativiteit, zonder verlies van eigenheid en identiteit.
Moeder Magda Peeters was een bekend vredesactiviste, bevriend met Mahatma Gandhi, met een open geest naar godsdiensten, humanisme en andere culturen. Zoon Jan Yoors leefde onder de zigeuners in Midden-Europa, de Balkan en in Spanje. Hij speelde een voorname rol in het verzet als inlichtingenofficier bij de gealliëerden (Zie New York Times bij zijn overlijden in 1977).
Het gezin en de woning in Antwerpen en Londen werd een belangrijk trefpunt voor mensen die begaan waren met vredesvraagstukken zowel vanuit een godsdienstige overtuiging als vanuit vrijzinnigheid. De familie was ook begaan met de relatie van mens tot de natuur en verdedigde biologische landbouw en gezonde levenstijlen, zonder deze op te willen leggen aan de goegemeente.
Deze website wil daarom openstaan voor communicatie over de banden tussen kunst, persoonlijk beleving en maatschappelijke en sociale bewogenheid naast politieke verantwoordelijkheid over de traditionele grenzen van partijen, ideologieën, godsdiensten en levensovertuigingen heen.
In de hedendaagse maatschpij is kunst een keiharde business in het economische leven van geld verdienen en naam maken. De Foundation wil daarbij terug naar de meer essentiële zaken in het kunstgebeuren en de maatschappij.
Met andere woorden: back to basics.

Website : http://yoorsweb.net/