2009-07-22

Provincie Antwerpen - Departement Cultuur

Het departement Cultuur overspant alle culturele materies waarmee de provincie bezig is. De zorg voor het erfgoed, de spreiding van kunsten en cultuurbeleving en het beheer van eigen musea en cultuurhuizen zijn onze belangrijkste opdracht. Walter Rycquart leidt sinds 1 december 2008 het departement Cultuur dat is onderverdeeld in drie centrale diensten.

De Stafdienst begeleidt, ondersteunt en bewaakt de goede interne werking van het departement op het vlak van personeelszaken, logistiek en informatica, boekhouding en budgetopmaak en rapportering aan deputatie en provincieraad. Daarnaast is de stafdienst draaischijf tussen het centrale bestuur en de provinciale musea, de Arenbergschouwburg en kasteel d’Ursel. De stafdienst huisvest ook de dienst cultuurpromotie en projectwerking.
De dienst Cultuurspreiding en Kunsten organiseert eigen culturele activiteiten, voert het subsidiebeleid uit op het vlak van cultuurspreiding en kunsten en geeft centrale ondersteuning aan de provinciale culturele instellingen Arenbergschouwburg en Provinciaal Bibliotheek Centrum.
De dienst Erfgoed is verantwoordelijk voor de bescherming van het roerend en onroerend cultureel erfgoed in de provincie Antwerpen in de ruimste zin. Deze dienst maakt wetenschappelijke studies en publicaties, voert het subsidiebeleid op erfgoedgebied uit en organiseert eigen culturele activiteiten. De dienst omvat het provinciearchief, het architectuurarchief en vzw Monumentenwacht Provincie Antwerpen.

Website : http://www.provant.be/bestuur/departementen/cultuur/index.jsp